Crisis in Vlaanderen, Belgie en Europa - tips

De crisis lijkt de laatste dagen in volle hevigheid om zich heen te grijpen. De volledige Eurozone ligt nu onder vuur en dat zullen we geweten hebben. Moeten we hier nu van wakker liggen? Ja en nee.....

De voorbije jaren is ons altijd opgelegd dat we goed moeten leven. Voor heel veel mensen onder ons wil dit zeggen dat we het verspillen van geld, middelen en tijd als normaal zijn gaan beschouwen. De exponentieel groeiende economie heeft ons via alle mogelijke reclameboodschappen doen geloven dat dit normaal is en dat dat de enige weg naar geluk is.

De volgende logische vraag is dus: 'zijn we gelukkiger geworden door deze grote consumptie?' Het antwoord is zeer zeker: Neen! Is dit dan een gewoonte die we moeten aanhouden? Mits een kleine en geleidelijke aanpassing merk je al snel dat het ook makkelijk met minder kan, zonder aan levenskwaliteit in te boeten. Er zijn heel wat mogelijkheden om hetzelfde te doen met veel minder.

Laten we een voorbeeld nemen. Mensen met kinderen overspoelen hun kinderen met een onwaarschijnlijk grote berg speelgoed. Spelen die kinderen daar effectief mee? Het antwoord is neen! Het alternatief? Wees creatief, moedig uw kinderen aan om creatief te zijn en hergebruik materiaal dat u normaal naar het recyclagepark brengt om te knutselen

Nog een voorbeeld. Hoeveel voeding verdwijnt er gemiddeld per week in de vuilbak? Is het mits een betere planning niet mogelijk om dit in grote mate te voorkomen? Het antwoord is ja, maar in onze wegwerpcultuur hebben we daar geen tijd en zin in... We hebben geleerd dat alles makkelijk moet zijn.

De moraal... Denk eens na over uw levensstijl en verander beetje bij beetje uw consumptiegedrag. U moet helemaal niet gierig worden. Gebruik gewoon uw gezond verstand en denk eens rationeel na over uw gewoontes. Je zal versteld staan hoeveel geld je zo niet meer uitgeeft.
Reacties:

Er zijn geen reacties

Reageer:

Naam (*)
Email (*) - niet zichtbaar op de website
opmerking (*)